Bli vinproffs på 30 minuter!
Hur gör alla vinjournalister när de provar vin egentligen, de är ju så fantastiskt duktiga på att känna vad ett vin doftar och smakar.
Är du den som sitter tyst som en mus på en vinprovning för att inte säga något som är fel eller har du en person i din vänkrets som alltid ska berätta för dig vad vinet smaker när ni sitter på en middag. Så behöver det inte vara.
Alla kan bli bra på vin och med bra menas att lära sig att hitta dofter och smaker i vinet och sätta ord på detta.
Vi som är i dryckesbranschen inklusive vinjournalister är inte speciella på något sätt, visst några få har säkert en viss talang för att känna doft och smak men långt ifrån alla. Vad det handlar om är träning!
Man måste inte dricka vin från morgon till kväll för att bli en bra vinprovare. Det går bra att träna på dofter och smaker omkring oss. Det går att analysera allt.
Vad som också är viktigt att tillägga är att ingen kan säga att det du tycker ett vin doftar eller smakar är fel. Våra dofter och smakminnen har vi byggt upp sedan födseln och vi kopplar framförallt olika dofter till olika saker.
Nu är det dags att prova vin!
Börja väldigt enkelt, ta två vita viner och två röda tillverkade på 4 olika druvor.
Vanligast är att man delar upp en vinprovning i 3 olika steg. Först så tittar man på färgen, sedan doftar man på vinet och till sist så smakar man. Jag brukar ”väcka” mina doft- och smaksinnen genom att dofta på alla viner innan jag börjar smaka.
För att hjälpa dig på traven så tänkte jag stolpa upp några dofter/smaker som du kan försöka hitta som är ganska typiska för de druvor jag föreslår. När du väl börjar analysera så blir det lättare och lättare för dig att hitta ”dina” dofter och smaker. Lycka till!
Vitt vin, gröna druvan Sauvignon blanc
- Krusbär
- Svartvinbärsblad
- Citron
- Nässlor
- Fläder
- Kiwi
- Gröna äpplen
- Lime
Vitt vin, gröna druvan Riesling
- Citron
- Nektariner
- Honung
- Mineral
- Örter
- Gröna äpplen
- Persika
- Ton av petrolium
Rött vin, blå druvan Pinot noir
- Jordgubbar
- Skogshallon
- Körsbär
- Lingon
- Kryddor
- Örter
- Gräs
- Lakrits
Rött vin, blå druvan Syrah/Shiraz
- Björnbär
- Plommon
- Peppar
- Lakrits
- Charkuterier
- Kakao
- Viol
- Lagerblad