Tapas - spanska smårätter
Tapas - det spanska sättet att äta med många olika smårätter.
Tapas består ofta av olika sorters ost och skinka, friterad fisk och skaldjur i marinad. Till klassisk tapas hittar du även spansk tortilla, friterade calamares, patatas bravas, en skål oliver och annat gott.
Nedan kommer recept på klassisk Spansk tortilla att njuta själv eller dela med goda vänner. Med lite gott att dricka och några tapas tillbehör blir det en succé.
Klassisk Spansk tortilla
4 personer:
4 stora potatisar, råa
1 stor gul lök
5 ägg
2 dl olivolja, salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Skala och skiva potatis och lök i tunna skivor.
2. Värm drygt 2/3 av oljan i en stekpanna, gärna av teflon. Sjud potatisen och löken långsamt i oljan på medelvärme.
3. När potatisen och löken är mjuk häller man av oljan.
4. Vispa äggen i en stor skål och krydda med salt och peppar, häll sedan i potatisblandningen och rör om.
5. Sätt stekpannan på värmen igen och häll i ett par matskedar olja. Tillsätt ägg- och potatisblandningen i pannan och sprid ut den jämt. Skaka pannan så att omeletten inte fastnar och lyft då och då med en gaffel så att lös smet kan rinna ner.
6. Efter ett par minuter när undersidan börjar få färg är det dags att vända tortillan i pannan. Lägg ett stort fat över pannan och gör en snabb vändning så att tortillan hamnar på fatet.
7. Tillsätt därefter några matskedar olja i pannan igen och låt omeletten glida ner med den ogräddade sidan ner. Rätta till kanterna på tortillan så att de blir raka och fina. Omeletten är klar när sidorna är fasta och har fin färg, mitten ska fortfarande vara lite ogräddad.
8. Servera ljummen eller kall i mindre portionsbitar a la' Tapas!