Banks Balloon Girl, Frappato, DOC Sicilia

Banksy konstverk nu på vinetikett

Konstverket "Balloon Girl" blir tillgängligt på en vinetikett i samarbete med en nordisk grupp där Mission Wine & Spirits ingår.

Banksy med nytt stuk!

För ett år sedan såldes "Balloon Girl" av gatukonstnären Banksy på Sothebys auktionshus i London. Arbetet är till exempel känt efter det att det delvis strimlades vid köpet. 2017 valdes bilden till Storbritanniens mest älskade konstverk genom tiderna. Nu finns Balloon Girl tillgänglig i Sverige - på en plats som du kanske inte hade förväntat dig.

Norwegian Brewery International / Mission Wine & Spirits har haft ett nära samarbete med den excentriska konstnären under lång tid. Resultatet är att konstverket "Balloon Girl" blir tillgängligt på en vinetikett. Banksy säger att detta är ett bra sätt att nå ut till folket.

Norska-italienska samarbetet är avgörande

- Vi är en nordisk grupp och genom våra och Banksys advokater erbjöds vi ett mycket spännande projekt som vi inte kunde säga nej till, förklarar Mission Wines & Spirits produktchef Jostein Hancke. - Vi har haft ett längre samarbete med den sicilianska tillverkaren Tenute Orestiadi, som har gjort detta vin. De är också drivkraften bakom "Fondazione Orestiadi" - ett av Italiens mest kända museer för modern konst. Det var viktigt för Banksy att vinmakaren hade ett verkligt förhållande till konst, och museet har köpt verk av konstnären från tidigare.

Således var vägen kort för sitt eget "Banksy" vin, och vinet, Balloon Girl, föddes.

- Vinet kommer från Gibellina på Sicilien och är tillverkat av den exklusiva Frappato-druvan, vilket ger ett något tätare och fylligare vin på grund av ett soligt klimat, säger Hancke. - Det är ett ganska fylligt vin, lämpligt för rätter gjorda av småvilt, fågel och pasta. Det ger en god eftersmak av röda frukter och mörka bär, och är ett vin som de flesta gillar - både till mat och som sällskapsvin.

Begränsad initial produktion.

Balloon Girl-vinet kommer att finnas tillgängligt i Sverige from 2020 hos vinimportören Mission Wine & Spirits AB. Flaskan levereras i en begränsad initial produktion på 10 000 flaskor för den skandinaviska marknaden, förutom 480 magnum-flaskor och 120 tre-liters flaskor. Datumet för ytterligare lansering i resten av världen är ännu inte känt.

Vi ser detta som ett långsiktigt partnerskap med Banksy. Vi får se vad han mer hittar på.

För mer information om Balloon Girl, kontakta Madeleine Johnsson, madeleine@missionws.se, 08-702 05 43

  • BMP Group

Sverige

  • Brewery International AB
  • Mission Wine & Spirits

Norge

  • Brewery International AS
  • Mission Wine & Spirits

Danmark

  • Premium Beer Import A/S