god middag

Enkla tips för en lyckad middag

Att bjuda på middag är för många ett av livets bästa nöjen. Att planera och tillaga en meny med inspiration från nya spännande recept kan vara helgens höjdpunkt. Här kommer några tips på hur man väljer vin till middagen.

Idag är intresset för att kombinera mat och dryck större än någonsin. Det finns inget bättre än att få uppleva att smakerna ”gifter sig” i munnen då man verkligen känner att maten och vinet kompletterar varandra och ger ytterligare en smakdimension.

Nu händer inte det här så ofta utan det vi kanske oftast strävar efter är att få en bra balans mellan drycken och maten och undvika en totalkrock!

Här kommer några huvudregler utifrån våra fem grundsmaker som kan hjälpa Dig med lyckade middagar!

Sötma i maten gör att drycken känns:

  • friskare
  • beskare
  • strävare
  • mindre söt

Beska i maten gör att drycken känns:

  • beskare
  • sötare
  • strävare
  • hetare

Hetta i maten gör att drycken känns:

  • mindre söt
  • mindre frisk
  • strävare
  • beskare
  • alkoholstarkare

Umami i maten gör att drycken känns:

  • strävare
  • beskare

Ett annat tips är att välja ett vin som har liknande karaktär, smak och doft som maten så kommer det troligen bli en lyckad kombination.

Det finns råvaror som är mer vinvänliga än andra som t.ex. lök, vitlök, lagrade ostar, svamp, smör och grädde. Om du använder någon av dessa i din maträtt så är det lättare att lyckas att kombinera med vin.

Tomat, sparris och ägg är exempel på några ingredienser som är lite svårare men ett tips är att använda sig av en ”smakbrygga” i form av t.ex. smör eller olivolja så blir resultat oftast bra.

Det bästa sättet att bli bra på att kombinera mat och dryck är att prova sig fram och experimentera med smaker.

Ibland är det de mest osannolika kombinationerna som blir de mest lyckade!

  • BMP Group

Sverige

  • Brewery International AB
  • Mission Wine & Spirits

Norge

  • Brewery International AS
  • Mission Wine & Spirits

Danmark

  • Premium Beer Import A/S