Äntligen kräftfest!

Vad ska jag tänka på när jag väljer dryck till kräftorna?

För att få en bra kombination finns lite tips att tänka på.

Friska viner med lite sötma är absolut den bästa matchen med kokta signalkräftor.  Kräftorna har en sälta och lite syrlighet samt umami i sin smak och då blir det en bra kombination med ett friskt, fruktigt vin som ska vara torrt till halvsött mousserande, vitt vin el rosé vin.

Det funkar också bra med druvigt och blommigt vitt vin/ rosé.

Väljer du öl så välj gärna en ljus el mellanmörk lager, pilsner i tysk stil. Veltins Pilsner eller en veteöl från Benediktiner passar utmärkt.

Det är alltid trevligt att bjuda gästerna på en mousserande aperitif.

Tex . Serenello Prosecco/ Chic Cava/ AD Coutelas champagne

 Nykokade Signalkräftor är ljuvliga med:

Verdicchio La Piaole Systembolaget art nr 52777 piggt, fräscht, elegant ekologiskt vitt vin med lite fruktsötma och härliga mineraltoner och härlig syra

Muscat Mireia Systembolaget art nr 72011- blommigt , friskt vitt vin

Riesling St. Antony Rotschiefer  Systembolaget art nr:52079- friskt fräscht vitt vin med fantastisk syra

Havskräftor tillsammans med mousserande el en frisk rosé är också en supermatch:

Mousserande Cava Rosé Pere Ventura Tresor Rosé brut Systembolagets art nr 77452- frisk , fräsch med en härlig bärighet och fina små bubblor

Champagne AD. Coutelas Louis Victor systembolagets art. Nr 52250 är en spännande kombination- Lite skimmrande pärlemo droppar med florala toner och härlig bouquet med fin mousse

Born Rose från Barcelona Systembolagets art nr 56791-Trendiga moderna ekologiska rosé vinet som tagit oss med storm. Grapefrukt, passionsfrukt och smak av apelsin, röda bär och ananas och lite örtigt avslut.  Finns också för picknicken på burk, eller för de större sällskapen på 1500ml 0ch 3000ml, samt som mousserande.

Gratinerade och grillade skaldjur är också helt fantastiskt men då får vi tänka lite mer kraft i viner men fortfarande gärna med  lite fruktsötma eller fortsätta med mousserande viner.

Falanghina vitt vin Systembolagets art nr. 7425401 är ett lite kraftigare vin med lite ektoner smörighet passar både till skaldjur, musslor och gratinerade rätter.

A.D Coutelas 1809 Systembolagets art. nr 53323 Har lagrats på små`` barriquer´´ och är en kraftigare Champagne med delikata florala toner, ett mästerverk!

St. Antony rosé Systembolagets art nr 57161 är ett torrt medelfylligt rosévin med bäriga toner av hallon och körsbär.

Väljer du öl så tänk på att ölen kan gärna vara en ale el lite kraftigare öl men med lagom beska till gratinerade och grillade skaldjur.

Tillbehör och snittar brukar ju också serveras till kräftskivan.

Skagen passar utmärkt med mousserande och Riesling och andra vita viner.

Laxsnittar med mousserande el ett härligt rosévin

Sallad med Muscadet el Riesling el Gruner Veltliner

Vegetariskt med Gruner Veltliner el Riesling, le Piaole, Falanghina eller ett lätt rött vin och är det gratinerat el grillat med ett medelfylligt till fylligt rött vin.

Västerbottenpaj passar utmärkt med öl eller mousserande viner Ostron och Musslor har mycket Umami och behöver gärna frisk syra i mousserande el vitt vin eller varför inte en torr cider, veteöl el syrlig geuze.

Tips!

Kanske ha en liten ostprovning till er kräftskiva. Ostar passar bra med många olika alternativ på dryck.

Och om du vill prova något nytt kan vi rekommendera våran Il Four Yuzu Systembolagets art nr.191 som snaps eller som efterätt. Supergott till en marräng tårta med färska bär, lemoncurd och nyvispad grädde. Dekorera tårtan med bären och Citronmelissblad.

  • BMP Group

Sverige

  • Brewery International AB
  • Mission Wine & Spirits

Norge

  • Brewery International AS
  • Mission Wine & Spirits

Danmark

  • Premium Beer Import A/S